dimarts, 27 d’abril de 2021

L A   M O R E N E T A
Al pati dels menuts hi ha una figura de la Mare de Déu de Montserrat. Els fa companyia quan juguen, quan passen pel davant o quan són a classe. La tenen allà mateix. El 27 d'abril és la seva diada, i els petits ho celebren amb una ofrena floral que més d'un/a recordarà com un dia especial. I ho és, perquè la imatge del pati queda trasbalsada per un munt de colors que només es possible en primavera. 

Quatre dies abans celebrem Sant Jordi. El país infla tant el globus amb flors i llibres, certàmens literaris i festa cívica, que devem quedar exhausts. De tal manera que no hi ha comparació possible entre la festassa de l'un i la discreció de l'altra. Els dos són patrons de Catalunya, els dos tenen molta història darrere i som una pila els que en aquesta terra portem el seu nom, amb molta honra. 

Tenir una escultura al pati no pot quedar en un pur sentimentalisme inoperant. Recordar-la un dia a l'any està bé, però millor encara demanar-li ajuda quan ens sentim impotents per resoldre els propis problemes. Em temo que, ja de grans, hi hagi qui ni tan sols gosi recordar-la en el seu gran dia. Per això des que soc en aquesta casa he tingut sempre cura d'anar a pregar a l'inici de la seva jornada davant aquesta imatge. 

Ho fem de la millor manera que se'ns ha donat. Si Sant Jordi té una llegenda bonica com poques, que transmetem any rere any, la Moreneta té un himne angelical escrit per un dels millors poetes en llengua catalana, mossèn Cinto Verdaguer. Cantar-lo amb un mínim de fe no resoldrà problemes, però asserena esperits i clarifica l'escala de valors. Amb un cor serè és molt més fàcil encertar el camí a seguir. 

Acabem amb una dada curiosa. La primera data remarcable del nostre col·legi és la del 28 de setembre de 1862, que és quan van començar les classes, en vida de M. Paula. Aquell mateix any, el 13 de març es va produir el canvi de nom del carrer: de dir-se carrer Montserrat es va passar a l'actual de Joan de Peguera. Els lligams de la nostra escola amb la Moreneta ja veieu, doncs, que vénen de lluny. Del mateix inici, allà pel segle XIX, que ja és dir. Cap comentari:

Publica un comentari