dimecres, 7 d’abril de 2021

 L'OU DE PASQUA
El dilema sobre què va ser primer, si l'ou o la gallina, és més vell que l'anar a peu. Grans savis i científics hi han dit la seva, però la resposta no haurà estat resolutiva des del moment que el dubte persisteix. Em decanto per l'ou. Sempre hi he vist una coincidència amb l'ou de Pasqua, com a símbol de fertilitat i esperança d'una nova vida. És un simbolisme que a falta de raons superiors, a mi em dona una pauta per respondre a l'eterna pregunta. Insignificant si voleu, però la vida no deixa de ser una successió de coincidències. 

Durant la Quaresma, a l'edat mitjana, no es podia menjar ous, però les gallines, alienes a les lleis humanes, en seguien ponent. Així que en acabar-se els quaranta dies, es pintaven i regalaven com a símbol de vida, de la vida que miraculosament va recuperar Crist el diumenge de Pasqua. Aquí teniu una explicació al perquè de l'ou de Pasqua. N'hi ha una altra que té per protagonistes a Maria Magdalena i l'emperador Tiberi. 

Una tradició de molts i molts segles explica que ella va tenir ocasió d'explicar-li a ell en persona la resurrecció de Crist. Tiberi, incrèdul, li va contestar que era tan probable que algú ressusciti com que l'ou blanc que ella portava a la mà es tornés vermell. Ja us podeu imaginar que en aquell precís moment l'ou es va tornar vermell. Encara actualment en moltes esglésies ortodoxes el dia de Pasqua regalen ous ben pintats de vermell, o decorats molt finament. Autèntiques obres d'art! 

Seria d'agrair que expliquéssiu quina és la vostra relació amb la mona i l'ou de Pasqua: si us la regala el padrí; si és ell que ve a casa vostra o sou vosaltres que l'aneu a buscar; si ara no us la regalen, però fins quan us l'havien regalat; si us agrada aquesta tradició o si no la seguiu pel motiu que sigui; si mengeu mona sense saber d'on ve ni què vol dir. En fi, alguna aportació sobre el particular seria d'agrair. I si no, que algú defensi la seva versió sobre si va ser primer l'ou o la gallina. Jo ja hi he dit la meva. Cap comentari:

Publica un comentari