dijous, 4 de febrer de 2021

 ESTUDIAR
Febrer marca la meitat de curs. És un nucli dur del calendari de qualsevol matèria, de qualsevol curs. Una fase a travessar de la millor manera. És al febrer quan ens juguem la segona avaluació, la que ha d'indicar si anem millor que la primera, si hem afluixat o si seguim més o menys igual. D'aquí que em sembli adequat i oportú explicar una anècdota. Res de l'altre món, és simple, però indicadora sobre què cal fer quan la confusió o el cansament apareix en moments importants. Ara estem ficats de ple en un d'aquests períodes que determinen la sort de tot un curs. No val a badar. Aconseguir un canvi de tendència depèn del rendiment i de l'avaluació d'aquests dies. 

Parlava un dia amb un alumne a qui ja no feia classe, però que ens coneixíem bé de quan m'havia tingut ell de professor i jo d'alumne. Se'l veia content perquè el curs li estava sortint bé, millor del que es pensava. Li vaig preguntar que què havia canviat perquè visqués una lluna de mel amb les matèries, i em respongué amb cara de sorpresa, com si no hagués entès la meva pregunta. La resposta, clara i concisa: "Estudio." Ho va rematar dient-me que feia cas a allò que tant li havia insistit sobre la importància de l'esforç diari. Ens vam entendre a l'acte. Li vaig desitjar ganes i força en aquest nou periple. Ara no en sé res d'ell, però no m'estranyaria que fos a la Universitat. 

És una lliçó per apuntar-se-la. Quan omplim l'espai i els missatges de tanta nova teoria, de noves tecnologies, de nous perfils, de nous enfocaments, de noves necessitats i de no sé quantes coses més, apareix la crua realitat d'ahir, avui i demà: s'ha d'estudiar. Ni més ni menys. Sou estudiants! No cal enredar tant la troca, la veritat és així de senzilla. Si volem aprendre, no hi ha cap altre secret. Per millorar i per aspirar, és precís estudiar. És el consell més útil que com a professor puc donar-vos. Com més aviat l'incorporem als nostres costums, més ens costarà de prescindir-ne. En el moment en què ho escric, primera setmana de febrer, té tot el sentit del món. Feu-me'n cas i no us en penedireu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada