dijous, 19 de novembre de 2020

 "PANTALLITIS" AGUDA
Les estadístiques diuen, alumnes de 2n ESO, que a la vostra edat passeu moltes hores davant d'objectes amb pantalla. No us amoïnaré amb percentatges, però algunes dades posen els pèls de punta. No cal que ens ho diguin els experts en estudis sociològics, ho comprovem cada dia a l'aula. Quantes vegades s'ha de dir que tanqueu iPads quan no han d'estar oberts? Estar davant la pantalla s'ha convertit, després de dormir, en la principal activitat de qualsevol de vosaltres. Alguna excepció hi haurà, que no farà més que confirmar el que estem afirmant. Com que us hi passeu tantes hores, resulta que l'experiència acumulativa d'allò que veieu acaba per ser l'experiència més activa i variada que viviu. Per a molts de vosaltres és el vostre medi natural, i us l'empasseu com si fos el món real. 

Som davant d'una dimensió que té coses bones i no tan bones. Pedagògicament és una eina potent i ens  en servim perquè és eficaç i efectiva. Provoca, però, distorsions que mirem de superar-les el millor que podem. Sabeu perfectament que aquí a l'escola l'iPad és només una eina de treball. No obstant això, el magnetisme de la imatge virtual us atrapa de quina manera, fins al punt de tenir-lo obert quan hauria d'estar tancat. Tranquil home, podria pensar algú, ja és bo que vulguin aprendre tothora. A aquestes alçades no ens podem enganyar, com tampoc no ho hauríeu de fer amb els de casa. 

Pares i mares: preneu-vos seriosament la supervisió de pantalles que consumeixen els vostres fills i el temps que hi dediquen. L'ordinador ha d'estar a casa en un lloc visible, a la vista de tots. Res d'habitacions tancades en plan república independent. Si això passa estigueu convençuts que no és per treballar més ni millor. El mòbil hauria de servir fonamentalment per comunicar coses necessàries. Evitem crear ciberaddictes. 

Si ens anem atipant únicament de tot el que ens serveix la virtualitat i no som capaços d'aturar-la, quan ens preguntin per la salut haurem de referir-nos a la "pantallitis aguda". Cal dominar la pantalla i no ser engolits per ella. Apagant-la a temps s'obren un munt de possibilitats per fer altres coses. I creieu-me, si alguna cosa tenen aquests aparells és que creuen a la primera. Proveu-ho: tocant un sol botó s'apaguen. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada